Cele mai populare mituri despre saltelele din spumă

Spune-ne dacă îți sună cunoscute afirmațiile: „Saltelele din spumă se deformează”, „Salteaua X e mai bună decât Y”, ”Arcurile sunt demodate și scârțâie noaptea”, „Saltelele din spumă nu sunt bune”, „Saltelele din spumă te fac să transpiri”. Internetul abundă în tot felul de informații și nu e tocmai ușor să faci diferența între ce e adevăr și ce e mit. Ca în orice domeniu, și când vine vorba de saltele îți recomandăm să te informezi din surse credibile, specializate.

Lasă-ne să îți aducem lumină în privința celor mai populare mituri despre saltelele din spumă.

1. Saltelele din spumă nu sunt la fel de bune ca cele cu arcuri: FALS

Fiecare model de saltea: saltea din spumă poliuretanică, saltea cu spumă Memory, saltea cu arcuri, saltea din latex, este diferit. Și diferența nu constă neapărat în nivelul de calitate, ci în caracteristicile pe care fiecare model în parte le oferă. De aceea, nu e corect să spunem că un model de saltea este mai bun decât altul.

Dacă ție îți place o saltea care oferă o senzație de elasticitate, o variantă cu arcuri sau latex ar fi mai potrivite pentru tine decât o saltea din spumă sau o variantă cu spumă Memory. Însă, dacă preferi o saltea mai fermă, mai compactă, o saltea din spumă poate fi ceea ce cauți. Dacă îți dorești o saltea care să ofere o senzație plăcută de scufundare varianta perfectă în acest caz este salteaua cu spumă Memory, fiindcă această senzație nu poate fi întâlnit la alt tip de saltea.

Așadar, saltelele din spumă reprezintă o gamă foarte bună de saltele, totul depinde de nevoile și preferințele tale.

2. Saltelele din spumă nu se aerisesc: FALS

Aerisirea saltelelor ține foarte mult de factorii externi cum ar fi suportul pe care e așezată salteaua, dar și de obiceiurile pe care le dezvolți în ceea ce privește grija față de locul tău de somn.

Salteaua nu se va aerisi dacă este așezată pe un suport închis care împiedică circulația aerului și care favorizează acumularea umezelii, a mucegaiului, a depunerilor și chiar a acarienilor. Salteaua trebuie așezată pe un suport corespunzător cum ar fi o somieră, nu pe un placaj de pal sau improvizații.

Pentru o aerisire adecvată, este necesar ca salteaua să fie întoarsă periodic de pe o față pe alta/ cap-picioare, cel puțin de 2 ori pe an. Acest lucru are 2 mari beneficii: favorizează atât aerisirea și ventilarea suprafeței de contact direct cu pielea ta, cât și uniformizarea saltelei.

Dormitorul trebuie aerisit cel puțin o oră în fiecare zi, de preferat dimineața. În plus, este foarte indicat, pe cât de des posibil, timp de cel puțin jumătate de oră să deschizi geamul în dormitor, să dai la o parte toate așternuturile, lăsând în acest fel patul să respire. Acesta este unul dintre detaliile mici care pot avea un impact mare. Nu te grăbi să aranjezi frumos patul imediat după ce te trezești pentru că în acest fel, căldura, umiditatea, sebumul din timpul nopții, toate rămân acolo dacă nu oferi patului tău un moment de aerisire, de ventilație. Din când în când, lasă patul să respire.

Așadar, spuma se aerisește foarte bine, atâta timp cât este așezată pe un suport adecvat și cât timp noi ne îngrijim de acest aspect.

Pentru mai multe recomandări cu privire la igienizarea optimă a dormitorului tău, poți accesa articolul „Cum poți scăpa de acarienii și factorii alergeni din dormitor?” de la noi de pe blog.

3. Saltelele din spumă emană căldură și te poți încinge de la ele: FALS

Acesta este unul dintre cele mai întâlnite mituri când vine vorba de saltelele concepute din spumă. O saltea care corespunde celor mai înalte standarde de producție, care corespunde anumitor criterii nu va duce niciodată la încălzire sau încingere.

Atunci de ce există totuși oameni care se plâng că au experimentat neplăceri de tip transpirație excesivă, încălzire sau încingere atunci când au dormit pe un anumit tip de saltea? Motivele sunt foarte simple:

Salteaua este așezată pe o suprafață închisă sau pe un placaj de pal

Salteaua nu se aerisește atunci când e așezată pe un suport necorespunzător. Lipsa de aerisire și împiedicarea circulației aerului pot foarte ușor să ducă la încălzirea saltelei pentru că aerul cald emanat de propriul nostru corp rămâne la suprafața saltelei, nu are unde sa circule, ceea ce poate provoca o senzație neplăcută de încălzire.

Calitatea spumei folosite este îndoielnică

Un factor foarte important constă în calitatea spumei – credibilitatea produselor foarte ieftine care promit să se ridice la standarde înalte este îndoielnică. O spumă foarte ieftină nu beneficiază de aceleași tratamente și nu are aceleași proprietăți de aerisire ca și o spumă de înaltă calitate, iar performanța este normal să fie afectată.

Calitatea materialelor textile folosite este îndoielnică

Marea majoritate a saltelelor care pot duce la încingeri sunt îmbrăcate în huse cu conținut ridicat de plastic, ceea ce nu permite trecerea aerului. Husa este unul din motivele majore pentru care aerul nu circulă și căldura rămâne la suprafața saltelei. Optează pentru o husă matlasată, îmbogățite cu tratamente de actualitate cum ar fi tratarea cu particule de Aloe Vera sau cu Ioni de Argint, care aduc un plus la aerisirea saltelei.

4. Saltelele din spumă se deformează repede: FALS

Saltelele din spumă își păstrează proprietățile și structura la fel de mult ca orice alt tip de saltea. Bineînțeles, ca la orice tip de saltea modul de utilizare influențează durabilitatea și performanța saltelei. Orice variantă de saltea se poate deteriora dacă nu este îngrijită, dacă este folosită în condiții care îi afectează calitatea.

Îți recomandăm câteva măsuri benefice care îți pot influența rezistența saltelei în timp.

Folosește un suport corespunzător pentru salteaua ta

O saltea așezată pe un placaj din pal poate ceda, în schimb un suport adecvat îi oferă aerisire, ventilație, elasticitate și implicit rezistență.

Alege dimensiunea potrivită în cazul tău

O grosime inadecvată va face ca salteaua să se deterioreze. Grosimea ideală pentru orice tip de saltea în cazul persoanelor adulte începe de la 20 cm, iar în cazul copiilor grosimea poate fi mai mică, în jur de 15 cm fiind suficient (atâta timp cât este așezată pe un suport corespunzător).

Alege modelul potrivit pentru tine

Alegerea unei saltele potrivite pentru o anumită gamă de persoane, gamă care diferă de nevoile tale poate duce implicit la deteriorarea mult mai rapidă a saltelei. De exemplu, dacă ești o persoană care are o greutate ridicată, de peste 120 kg, dar achiziționezi o saltea ortopedică de 16 cm grosime destinate persoanelor cu o greutate mult mai mică, e inevitabil ca deteriorarea accelerată a saltelei sa nu aibă loc.

Ai grijă de salteaua ta

Materialele folosite la conceperea unei saltele sunt special gândite pentru a oferi suport uniform, atunci când corpul nostru este întins pe toată suprafața saltelei astfel că nu este recomandat să stai foarte mult timp în fund pe saltea pentru că presiunea la nivelul saltelei se acumulează într-un punct local și neuniform. Nu este recomandat să folosești salteaua decât pentru scopurile pentru care a fost creată, nu este recomandat să depozitezi salteaua în condiții improprii sau să sari pe saltea. Grija ta față de salteaua ta va influența foarte mult timpul cât te vei putea bucura de ea.