Somnul are un rol fundamental în ceea ce privește un stil de viață sănătos, atât în cazul adulților care au nevoie de energie în fața provocărilor cotidiene, însă cu atât mai mult în cazul micuților, în plină dezvoltare. Somnul acționează în mod direct asupra dezvoltării fizice și mentale a copilului.
Lipsa unui somn de calitate are consecințe importante, chiar grave asupra bebelușului, provocând iritabilitate, stres, dificultăți în învățare și/sau memorare, ducând chiar la anxietate și depresie.
În primele luni de viață bebelușii petrec până la 18 ore dormind, ceea ce înseamnă că aceștia dorm până la 3⁄4 din zi. Fiindcă fiecare bebeluș e diferit, obiceiurile de somn pot diferi de la un bebeluș la altul (majoritatea petrec între 10 și 18 ore pe zi dormind, depinde de la bebeluș la bebeluș) așa că nu te descuraja dacă bebelușul tău doarme mai puțin decât alții.
Un bebeluș, în special în primele luni de viață, nu are alte nevoi în afară de: iubire, grijă și protecție de la părinți, alimentație adecvată și un somn adecvat.
Atunci când te pregătești pentru venirea pe lume a micuțului tău și urmează să faci numeroase investiții pentru el, sfatul nostru este să pui pe primul loc calitatea, siguranța, utilitatea, rezistența, în detrimentul aspectului. Lucrurile care sunt concepute să ne fure ochii, dar care nu au utilitate sau care nu oferă nimic în plus decât un aspect frumos, nu ar trebui să fie ținta ta atunci când te gândești să achiziționezi noul locșor de dormit al bebelușului.
Când vine vorba de somn, lucrul cel mai important asupra căruia trebuie să te focusezi este salteaua: suportul cu care va intra în contact direct bebelușul și pe care acesta va petrece foarte multe ore, în special în primele luni din viață. Decorul, pătuțul, accesoriile, sunt doar detalii pentru ca acestea nu îl afectează în mod direct așa cum o face salteaua.
Iată cei mai importanți factori după care trebuie să te ghidezi când alegi salteaua bebelușului:
○ Suportul coloanei
Bebelușul tău are nevoie de o saltea ortopedică, de duritate medie care să îi asigure o poziție corectă a coloanei în timpul somnului, dar și o senzație fermă și plăcută pentru un somn liniștit și odihnitor.
Există numeroase variante de saltelele pentru bebeluși, însă trebuie să știi că bebelușul nu are aceleași nevoi ca și un adult. Bebelușul în general trebuie să doarmă pe spate, nu pe o parte sau burtă așa că variantele din spumă Memory sau cele cu arcuri nu sunt cele mai potrivite pentru bebeluși. Saltelele din spumă Memory și cele cu arcuri au ca principale caracteristici senzația de scufundare și de elasticitate, fiind concepute pentru adulți care preferă diferite poziții în timpul somnului. Bebelușul, în schimb, are nevoie de o saltea fermă, care nu își modifică forma.
Variante potrivite de saltele concepute pentru bebeluși sunt cele din spumă de densitate medie sau cele din Latex. Variantele din spumă poliuretanică sunt excelente pentru sprijinul coloanei micuțului și sunt accesibile și la îndemâna oricărui părinte, fără a se depăși bugetul de 450 de lei. Dacă dorești să apelezi la o variantă premium, care depășește bugetul de 1,000 de lei, varianta din Latex este o variantă de top care excelează din punct de vedere al proprietăților sale împotriva factorilor alergeni atât datorită componentelor sale de origine naturală, procesului complex de fabricație, cât și a structurii saltelei prin găurile de aerisire.
○ Calitatea materialelor textile folosite
Materialele textile trebuie să fie concepute pentru a fi delicate cu pielea sensibilă a bebelușului și tratate conform celor mai înalte standarde și pentru a oferi protecție împotriva factorilor alergeni.
Este imperativ ca salteaua bebelușului să aibă husă detașabilă și lavabilă, ca să îi poți igieniza cat de bine posibil suprafața pe care doarme. Nu apela la saltele cu husă fixă care favorizează depunerile și care împiedică igienizarea optimă a suprafeței de contact cu pielea micuțului.
○ Dimensiunile saltelei
Pentru formarea unei poziții corecte a coloanei micuțului înălțimea ideală a saltelei este de 12 cm grosime, sau mai înaltă dacă pătuțul este gândit pentru o saltea mai groasă, însă salteaua nu trebuie să fie mai subțire de 12 cm. Salteaua trebuie să se potrivească perfect cu pătuțul, așa că dimensiunile saltelei (lungime și lățime) trebuie să corespundă cu dimensiunile pătuțului. O saltea care depășește dimensiunile pătuțului va sta înghesuită și își va modifica forma, deci suportul ortopedic va dispărea, iar o saltea prea mică își pierde stabilitatea și poate duce la accidentări.
○ Suportul saltelei
Este foarte important ca pătuțul să asigure un suport adecvat al saltelei. Aerisirea este imperativă pentru saltea, așa că trebuie să te asiguri că pătuțul favorizează circulația aerului și nu o împiedică. Un pătuț conceput cu somieră, cu lamele este varianta ideală, în schimb un pătuț conceput cu placaj întreg de pal este de evitat pentru că împiedică circulația aerului la nivelul saltelei ceea ce duce implicit la apariția umezelii, a mucegaiului și a depunerilor.