Știai că dormitorul, locul care te încarcă cu energia și puterea de care ai nevoie pentru a face față provocărilor din viața ta, este locul din casă cel mai plăcut al acarienilor sau al altor factori alergeni care pot afecta sănătatea și calitatea vieții?
Acarienii se simt cel mai bine într-un mediu care le pune la îndemână toate condițiile propice pentru a se dezvolta: lumină cât mai redusă/întuneric, căldură și umezeală, praf, scame, depuneri de materii organice. Poate nu te-ai gândit până acum la acest lucru, însă locul care abundă în materii organice cum ar fi fire de păr și celule moarte provenite din exfolierea pielii, transpirație, sebum, este în mod categoric zona în care dormi și cu care ai contact direct timp îndelungat. Deci, inevitabil, salteaua, perna, lenjeriile de pat, pilotele, acumulează astfel de depuneri. Astfel, suprafața pe care dormi poate fi compromisă dacă nu îi acorzi atenția necesară.
Cu cât depunerile sunt mai mari și igienizarea locului de somn mai redusă, cu atât acarienii vor profita mai mult și se vor dezvolta în număr foarte mare.
Acarienii sunt niște microorganisme de dimensiuni microscopice, care se înmulțesc extrem de repede, astfel că trăim printre și suntem înconjurați de acarieni, iar prezența lor nu semnifică neapărat o lipsă a igienei. Acarienii sunt peste tot în jurul nostru, însă într-un număr extrem de mare în dormitorul nostru. Tocmai pentru ca sunt atât de mici și pentru că se înmulțesc atât de repede, ei nu pot fi eliminați în totalitate din locuințele noastre. Însă, putem adopta un comportament de grijă față de anumite detalii pentru a preveni înmulțirea haotică a acarienilor sau a factorilor alergeni ce ne pun în pericol calitatea vieții și sănătatea.
Pe lângă acarieni, există numeroși alți factori alergeni care ne pot afecta, de la obișnuitul praf, la mucegai, granule de polen ș.a.
Din păcate, mulți dintre noi suferă de afecțiuni provocate tocmai de acești acarieni sau de alți factori alergeni, afecțiuni cum ar fi dezvoltarea unor alergii și/sau a unor probleme respiratorii, mai ales în cazul în care nu se iau măsuri împotriva lor și sunt lăsați să abunde nestingheriți în locuințele noastre.
Pentru a-i putea ține sub control, trebuie să acordăm o atenție sporită igienei din locuința noastră, insistând asupra zonelor preferate de aceștia.
Cum să ai grijă de dormitorul tău?
Aerisește zilnic încăperea, dar acordă atenție și patului tău
Aerisirea zilnică a camerei este un obicei foarte bun pe care îl avem cu siguranță majoritatea dintre noi și facem acest lucru pentru păstrarea unui aer curat și împrospătat. Dormitorul trebuie aerisit cel puțin o oră în fiecare zi, de preferat dimineața. Însă, ce nu știm este că ideal ar fi să acordăm atenție și locului nostru de odihnă, și anume patului nostru. Una din micile noastre rutine care ne oferă o stare de bine și de organizare este ca imediat după ce ne trezim să aranjăm frumos patul. Totuși, în acest fel, căldura, umiditatea, sebumul din timpul nopții, toate rămân acolo dacă nu oferim patului nostru un moment de aerisire, de ventilare. Este foarte indicat, pe cât de des posibil, timp de cel puțin jumătate de oră să deschidem geamul în dormitor, să dăm la o parte toate așternuturile, lăsând în acest fel patul să respire. Acesta este unul dintre detaliile mici, dar care pot avea un impact major.
Apelează la umidificatoare și purificatoarele
Tot în categoria dorinței de a avea un aer cât mai proaspăt intră și umidificatoarele și purificatoarele: poți merge și mai departe în ceea ce privește păstrarea unui aer cât mai curat în dormitor și să te orientezi către astfel de dispozitive care îmbunătățesc calitatea aerului, în special dacă locuiești într-o zonă în care nivelul de poluare este unul destul de ridicat.
Aspiră încăperea zilnic și șterge praful cât mai des
În cazul în care ne confruntăm cu problema acarienilor, dar nu numai, aspirarea zilnică a camerei și ștergerea prafului cel puțin o dată pe săptămână sunt aspecte care ar trebui să facă parte din obiceiurile noastre în ceea ce privește igiena. Cantități mari de praf și alte depuneri ajung în plămâni și pot provoca probleme respiratorii care pot fi foarte simplu evitate dacă igienizăm cât mai bine încăperile.
Ai grijă la materialele textile și la igienizarea lor
Materialele textile trebuie spălate cât mai des, lenjeria fiind primul tip de material textil cu care intrăm în contact direct. În general, este recomandat să schimbăm lenjeria de pat cât de des posibil (cel puțin de 2 ori pe lună) și să o spălăm la temperaturi cât mai ridicate (chiar 60 de grade Celsius). Dar, dacă te confrunți cu probleme cauzate de prezența și înmulțirea haotică a acarienilor, este recomandat să speli lenjeria de pat săptămânal.
Domeniul nostru de specializare este reprezentat de produse gândite pentru a-ți oferi un somn de calitate. Acordăm o foarte mare atenție materialelor folosite, modelelor de saltele, perne pentru că performanța, durabilitatea, calitatea sunt temelia conceptului nostru. Toate saltelele și pernele noastre facilitează igienizarea optimă a suprafeței pe care dormi, astfel că toate saltelele și pernele sunt gândite cu huse detașabile și lavabile.
O husă fixă a saltelei sau a pernei reprezintă un mare minus pentru igienă. Trebuie să ne gândim că o saltea sau o pernă este un produs pe care îl folosim pentru o perioadă foarte îndelungată, chiar ani de zile, astfel că pe o saltea sau o pernă cu husă fixă depunerile se acumulează continuu și nu pot fi îndepărtate decât superficial, fapt ce ne poate afecta sănătatea.
Pe lângă posibilitatea detașării și spălării husei, este important ca materialele textile să fie tratate conform standardelor, special pentru factorii alergeni.
Pe lângă igienizarea husei, salteaua mai poate fi curățată prin metode uscate, existând posibilitatea aspirării pentru o igienizare cât mai bună din toate punctele de vedere.
Întoarce salteaua periodic
Pentru o aerisire adecvată, este necesar ca salteaua să fie întoarsă periodic de pe o față pe alta, cel puțin de 2 ori pe an. Acest lucru are 2 mari beneficii: favorizează atât aerisirea și ventilarea suprafeței de contact direct, cât și uniformizarea saltelei.
Alege o somieră
Un mare minus destul de des întâlnit la noi în țară este folosirea unui suport inadecvat al saltelei cum ar fi un placaj întreg din pal. Este evident că o suprafață închisă nu favorizează circulația aerului, dimpotrivă, permite acumularea depunerilor, a umezelii, a igrasiei, și chiar duce la apariția mucegaiului care este foarte dăunător pentru sănătatea noastră. Somiera este soluția ideală în ceea ce privește suportul de care are nevoie o saltea datorită faptului că asigură un flux constat de aer și ajută la circulația aerului, înlăturând riscul apariției umezelii și a mucegaiului la nivelul saltelei.
Alege perne/pilote din materiale hipoalergenice, perne din latex sau spumă Memory
În ceea ce privește perna sau pilota folosită, materialele din care sunt concepute pot ridica la rândul lor alte probleme, pe lângă alergiile la acarieni, praf sau alți factori alergeni. Pernele și pilotele din puf sau pene nu sunt recomandate persoanele care au sensibilități sau care se confruntă cu alergii respiratorii. Varianta ideală de perne sau pilote sunt cele concepute din materiale hipoalergenice, din materiale sintetice. În cazul pernelor, variantele din latex sau spumă Memory sunt cele mai bune soluții.