Ești în căutarea unei noi saltele? Iată câțiva factori care te pot ajuta să iei o decizie potrivită

Atunci când trebuie să luăm decizii care au consecințe pe termen lung, tindem să ezităm, să amânăm, sau dimpotrivă, să luăm deciziile nepotrivite atunci când încercăm să grăbim lucrurile.

Amânarea în ceea ce privește achiziționarea unei noi saltele te poate afecta pe termen lung. Dacă ai ajuns la concluzia că este necesară o schimbare a saltelei tale înseamnă că nu ești satisfăcut de salteaua pe care dormi în prezent. Dar dacă amâni prea mult, disconfortul poate duce la dureri, iritabilitate, ceea ce îți poate afecta calitatea vieții, dar, există și riscul ca tu să te adaptezi obiceiurilor incorecte de somn și, în timp, vei dobândi anumite afecțiuni ale spatelui greu sau imposibil de remediat.

Pe de altă parte, alegerea unei noi saltele reprezintă un pas important. Salteaua este un obiect de care te vei folosi foarte mulți ani, așa că decizia trebuie să fie cea potrivită.

 

E foarte important să te informezi pe cât de bine posibil cu privire la variantele existente pe piață, la cum răspund acestea cerințelor tale, de aceea e foarte important și să îți cunoști nevoile.

Mai jos vei găsi cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când dorești achiziționarea unei noi saltele:

Cel mai important pas de care trebuie să fii conștient este că salteaua trebuie să fie ortopedică, să corespundă standardelor stabilite de specialiști în domeniul ortopediei. Salteaua trebuie să îți asigure un suport corect al coloanei. Sănătatea trebuie să fie pe primul loc atunci când pornești în căutarea unei noi saltele.

În cazul în care te confrunți cu anumite afecțiuni, medicul specialist îți poate face anumite recomandări cu privire la achiziționarea unui model de saltea în funcție de nevoile tale personale. De exemplu, acesta te poate îndrepta către un model de saltea ferm, tare, sau dimpotrivă, te poate sfătui să optezi pentru ceva mai moale, medicul tău îți cunoaște cazul și este cel mai în măsură să îți recomande salteaua care te poate ajuta să ții sub control afecțiunea, sau chiar să o diminuezi.

Nu există o saltea universală care să îndeplinească cerințe diferite, suntem unici, iar nevoile și preferințele sunt un criteriu deosebit de important care influențează alegerea saltelei. Factori importanți sunt cei precum greutatea, vârsta, înălțimea, dar și preferințele si necesitățile tale.

De exemplu, dacă știi că îți place o saltea mai fermă, mai compactă, o saltea din spumă este ceea ce cauți. Tot în categoria saltelelor ferme și compacte se află și saltelele cu spumă Memory, însă acestea oferă în plus o senzație plăcută de scufundare, senzație ce nu poate fi întâlnit la alt tip de saltea. Dacă, dimpotrivă, preferi o saltea care oferă o senzație de elasticitate, saltelele cu arcuri sau latex pot răspunde cel mai bine acestei preferințe, nivelul de elasticitate ridicat fiind caracteristica principală a acestor două categorii de saltele.

În general, saltelele recomandate pentru persoanele adulte pornesc de la grosimea de 20 de cm, iar în cazul copiilor o grosime mai mică de 20 este suficientă, totuși și pentru copii fiind necesară o grosime de cel puțin 15 cm. Deși paturile sunt concepute pentru o dimensiune standard, poate patul pe care îl ai necesită o saltea mai groasă de 20 cm. Optarea pentru o grosime nepotrivită a saltelei poate duce la deformarea accelerată a acesteia.

O metodă foarte simplă prin care îți poți da seama de grosimea de care ai nevoie este să iei o ruletă și să măsori cât de mult intra salteaua în golul patului, de exemplu dacă salteaua intră în golul patului 5 cm asta înseamnă că îi ai nevoie de o saltea de minim 15 cm grosime totală (cel mai recomandat e ca salteaua să iasă cel puțin 10 cm din golul patului).

În ceea ce privește lățimea și lungimea saltelei, este necesar ca acestea să corespundă dimensiunilor patului tău. O saltea care depășește dimensiunile patului va sta înghesuită și își va modifica forma, deci suportul ortopedic va dispărea, iar o saltea prea mică își pierde stabilitatea și poate duce la accidentări.

Materialele textile trebuie să fie concepute pentru a fi delicate cu pielea ta și tratate conform celor mai înalte standarde și pentru a oferi protecție împotriva factorilor alergeni.

Este imperativ ca salteaua să fie concepută cu husă detașabilă și lavabilă, pentru că igienizarea optimă a suprafeței pe care dormi previne neplăcerile cauzate de diferite depuneri de exemplu transpirație, sebum, celule organice, praf, scame ș.a.. Nu apela la saltele cu husă fixă care împiedică igienizarea de care ai nevoie și care favorizează depunerile de factori alergeni în timp.