Obiceiuri care te pot ajuta să îți formezi un somn sănătos

Nopțile nedormite duc la oboseală, lipsă de energie, și într-un final la epuizare fizică. Acumularea oboselii în mod repetat ne afectează din punct de vedere fizic, emoțional și implicit comportamental. Dacă neglijăm în mod repetat somnul și odihna de care are corpul nostru nevoie pentru a funcționa la o capacitate optimă, dar și pentru a se menține sănătos, în alertă, gata să facă față provocărilor cotidiene și amenințărilor din exterior, ne va fi dificil să obținem rezultatele maxime pe care le dorim.

Oboseala repetată ne va ridica în timp probleme în ceea ce privește starea noastră fizică, starea noastră de sănătate, abilitățile noastre, dar și modul în care ne raportăm la ceilalți. Nopțile nedormite ne afectează starea de spirit și ne pot compromite comportamentul în societate. Atunci când nu suntem odihniți tindem să ne enervăm mai ușor, să ne pierdem interesul, să ne controlăm mai greu emoțiile, iar celor dragi (începând cu cei din familia noastră, prietenii, colegii de la locul de muncă sau persoanele cu care ne este dat să interacționăm), le va fi greu să coopereze cu noi.

Oboseala poate să se instaleze în urma unor obiceiuri greșite de somn pe care nici măcar nu le conștientizăm. Deseori, oboseala duce la frustrare și ajungem să nu mai rezistăm într-un ritm compromis și ne dorim să facem o schimbare rapidă pentru a ne putea bucura de somnul după care tânjim.

Dacă simți că somnul tău este unul problematic și viața îți este afectată din cauză că ai ajuns chiar la epuizare fizică, poți începe cu mici pași pentru a da o nouă față somnului tău, pentru a-ți putea îmbunătăți calitatea, dar și cantitatea somnului, adică timpul optim pe care e recomandat să îl petreci dormind.

Cum să te pregătești pentru un somn bun și sănătos

❑  În primul rând, asigură-te că beneficiezi de un suport ortopedic. Salteaua și perna trebuie să fie ortopedice, adică să îți țină coloana într-o poziție corectă atunci când dormi, trebuie să fie în stare bună, să nu fie deteriorate, lăsate sau într-o stare precară. Somiera joacă, de asemenea, un rol important fiindcă asigură susținere optimă saltelei și oferă un mediu aerisit, bine ventilat.

❑  Creează-ți o rutină de somn prin stabilirea unei ore de culcare și unei ore de trezire. O rutină sănătoasă este benefică pentru tine și îți poate transforma în mod radical felul în care te simți, te poate ajuta să ai zile mai productive, mai organizate, și mai armonioase. E destul de greu la început să îți clădești o rutină, însă corpul nostru, metabolismul nostru funcționează după un plan bine conceput, așa că organismul are nevoie de momente în care să își reîncare bateriile. Corpul tău știe că trebuie să se pregătească și să doarmă, iar un ritm îl ajută cu siguranță să funcționeze într-o manieră optimă.

❑  E important să nu te abați de la acest ritm nici măcar în zilele de weekend. Nopțile nedormite sau diminețile extrem de târzii din weekend pot împiedica funcționarea normală a rutinei pe care te străduiești să o clădești în timpul săptămânii.

 

❑  Pregătește-ți dormitorul ca pe un loc favorabil somnului și nu lăsa lucruri care ți-ar putea perturba somnul. Sursele de lumină din dormitor, becul, televizorul, telefonul, laptopul sau orice alte dispozitive care emit semnale luminoase pot interfera cu percepția corectă a creierului tău despre momentul zilei în care se află. Orice sursă de lumină poate acționa ca un stimul și poate transmite creierului că este încă zi și că trebuie să rămână în alertă și să lucreze. În schimb, atunci când este întuneric, creierul percepe un astfel de mediu ca momentul prielnic pentru odihnă, adică pentru recuperare, refacere, reîncărcare cu energie.

❑  Încearcă să nu mănânci înainte cu cel puțin o oră de a te pune în pat, cu atât mai puțin preparate care îți pot îngreuna digestia.

❑  Evită băuturile, alimentele care te-ar putea stimula, cum ar fi cafeina, nicotina, ciocolata, dulciurile, sucurile acidulate sau orice alte alimente sau băuturi cu rol energizant.

❑  De asemenea, evită exercițiile fizice imediat înainte de somn pentru că și acestea îți pot da un boost de energie și te pot împiedica să adormi ușor.

Un stil de viață sănătos și echilibrat, în care excesele de orice natură sunt evitate, ne ajută să adoptăm mai ușor obiceiuri benefice și în privința somnului nostru. Deși zilele noastre sunt încărcate și ajungem deseori să fim suprasolicitați, e important să cautăm să fim în armonie cu organismul nostru și să ne prioritizăm sănătatea.

Dacă după o perioadă îndelungată în care ai încercat să pui în practică acest tip de sfaturi menite să te ajute să îți îmbunătățești somnul simți că te confrunți în continuare cu un somn deficitar, e recomandat să apelezi la medicul tău care va analiza situația ta cum crede de cuviință. Oboseala continuă nu este un normală și îți poate pune sănătatea în pericol sau îți poate semnala chiar aceasta afecțiuni ascunse. Ai grijă de organismul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.