De ce devine somnul atât de inconfortabil în timpul nopților toride de vară?
Este ușor de explicat de ce nopțile de vară cu temperaturi ce urcă la valori extreme au un impact atât de mare asupra felului în care ne odihnim sau, mai bine spus, nu ne odihnim și ne confruntăm cu insomnii în timpul celui mai călduros anotimp al anului.
Organismul nostru acționează ca un mecanism inteligent, menținându-se activ și cu un nivel ridicat de energie în timpul zilei, dar care spre final de zi se pregătește pentru somnul care îl va ajuta să își refacă puterile și îl va încărca cu resursele de care are nevoie pentru o nouă zi plină cu activități și sarcini. Mecanismul inteligent este de fapt ceasul nostru biologic care influențează într-un mod bine calculat temperatura organismului nostru. Aceasta fluctuează într-un ritm natural pe parcursul unei zile, urcând în timpul zilei și scăzând spre finalul zilei, ceea ce îi indică creierului că e timpul să pregătească organismul pentru somn. Astfel, organismul nostru asociază somnul și odihna cu o temperatură mai scăzută.
Factorii externi, în care putem include temperatura din dormitor, interferează cu abilitățile organismului de reglare a temperaturii corporale. Atunci când condițiile externe nu ii oferă organismului nostru condițiile favorabile de care are nevoie pentru a trece în această stare de pregătire pentru procesul de odihnă, apare dificultatea de a adormi, trezirile dese, insomniile. Temperatura nu ne afectează doar numărul puțin de orele de somn de care reușim să avem parte, ci și calitatea somnului nostru, prin faptul că ne chinuim să adormim ca apoi să ne trezim de multe ori pe noapte.
În acest fel, nu doar nopțile ne sunt afectate, ci întreaga stare fiindcă un organism care nu se odihnește corespunzător devine un organism obosit, pus în dificultatea de a nu-și mai putea desfășura activitățile de peste zi într-un mod optim.
Ce metode poți aplica pentru a face din dormitorul tău un mediu cât mai confortabil pe timpul nopților toride de vară?
Te putem ajuta cu anumiți factori ce țin de competența noastră pe care i-am considerat ca fiind relevanți, dar mai ales de mare ajutor atunci când vine vorba de îmbunătățirea calității somnului pe perioada verii.
Calitatea saltelei
Calitatea saltelei are un impact major asupra unui somn confortabil, cu atât mai mult în timpul sezonului cu nopți excesiv de călduroase. Există game de saltele potrivite pentru persoanele hipersensibile la căldură, pentru care temperaturile ridicate din timpul nopții reprezintă un adevărat inamic în calea unui somn plăcut. Saltelele cu arcuri și saltelele Latex pot reprezenta soluția potrivită, deoarece și acestea, ca somiera, favorizează circulația aerului, oferind astfel un confort climatic.
Suportul saltelei
Atunci când luăm în calcul suportul pe care așezăm salteaua, unica noastră recomandare este somiera. Somiera este soluția ideală în ceea ce privește suportul saltelei deoarece, alături de multiplele funcții și avantaje pe care aceasta le oferă, somiera este suportul ce asigură circulația aerului. Acest lucru ne ajută să avem o suprafață constant aerisită și ventilată.
Somiera favorizează circulația aerului, astfel căldura provocată de temperaturile extreme de vară, dar și cea emanată de propriul nostru organism, nu rămâne la suprafața saltelei.
Un suport ce împiedică circulația aerului poate avea implicații majore asupra sănătății noastre deoarece poate duce la apariția senzației de încălzire, la apariția umezelii și a sporilor de mucegai la nivelul saltelei, salteaua noastră devenind astfel un mediu propice apariției factorilor alergeni.
Perna
Și tu întorci perna pe toate părțile sperând să găsești cel mai rece colțișor posibil ca apoi să se încălzească și acela și să o iei de la capăt?
Noile tehnologii își fac resimțite prezența chiar și în domeniul odihnei și ne pun la dispoziție diverse soluții pentru a ne crește calitatea somnului și implicit a vieții.
Atunci când vorbim de perne, ne bucurăm că avem la dispoziție soluții potrivite nu doar pentru nopți călduroase de vară, dar și pentru persoanele care preferă ca perna pe care dorm să fie o suprafață răcoroasă.
Există perne care sunt concepute folosind o tehnologie și materiale inteligente care permit reglarea temperaturii, disiparea căldurii și păstrarea unui mediu climatic răcoros la suprafața pernei. În categoria acestor perne se înscriu pernele cu spumă Memory, un material vâscoelastic cu numeroase beneficii asupra somnului, dar care ajută și la reglarea temperaturii, sau, perne și mai complexe, cum sunt pernele cu gel, un concept inovator, ce are ca rol diminuarea căldurii acumulate la suprafața pernei în timpul somnului pentru a oferi o senzație plăcută și răcoroasă.
Materialele textile: husa saltelei și a pernei
E important să insistăm asupra necesității de a alege o saltea/pernă cu husă complet detașabilă și lavabilă. O saltea și o pernă achiziționată cu scopul de a fi folosită pe o perioadă lungă de timp trebuie întreținută și igienizată corespunzător. Husa trebuie să fie lavabilă pentru a îndepărta și elimina depunerile ce apar în urma utilizării produsului, fie că vorbim de transpirație, celule, fire de păr, praf, acarieni ș.a. Această igienizare e cu atât mai mult necesară pe perioada verii când transpirația acumulată la nivelul husei este mai intensă.
Pentru a îmbunătăți calitatea odihnei, există huse concepute din materii prime și fibre ce sunt un aliat natural bine-cunoscut împotriva transpirației, a senzației de încălzire și împotriva depunerilor de orice fel. Acest tip de huse au în compoziția lor fibre naturale cum ar fi cele de bumbac, in, bambus ce favorizează circulația aerului.
Pentru un confort climatic potrivit oricărui sezon, o soluție potrivită ar fi să te îndrepți către huse cu 2 fețe, față vară-iarnă, huse special concepute pentru a se adapta temperaturilor scăzute iarna și temperaturilor ridicate vara. Aceste huse sunt concepute pe partea de iarnă, cu o căptușeală moale de lână și fibre, pentru a oferi căldură în timpul celui mai rece anotimp al anului, iar pe partea de vară, cu căptușeală din bumbac și fibre, care oferă o senzație cât mai răcoroasă posibil.
Lenjeria
Potrivite nu doar pe perioada verii, ci în orice sezon, materialele naturale cum ar fi cele din bumbac, in, bambus sunt mai ușoare, mai lejere și mai plăcute la atingere, ajută la circulația aerului, la reglarea temperaturii și a nivelului de umiditate. Aceste proprietăți ajută nu doar la menținerea unui confort climatic, ci au și beneficii la nivel pielii, fiind materiale blânde, cu proprietăți hipoalergenice.
Există și alte soluții pe care le poți pune în practică, soluții ce depășesc zona de dormit. Pe timpul zilei folosește draperii opace de tip black-out ce blochează pătrunderea luminii și a căldurii soarelui în încăpere. Aerisește și ventilează camera, de preferat dis de dimineață, când temperaturile nu sunt încă atât de ridicate, și seara. Folosește plante naturale cu proprietăți purificatoare, acestea îți pot fi un adevărat aliat pentru un aer mai curat, dar și mai răcoros. Dacă ai posibilitatea, răcește camera cu un aparat de aer condiționat, înainte să te pregătești de culcare.